Ik heb deze soundbar mogen testen en ben onder de indruk!
Installeren
De LG Soundbar Eclair kan je op 2 verschillende manieren installeren via een optische kabel of via HDMI. De optische kabel wordt zit er standaard bij de HDMI wordt niet meegeleverd. Ik heb beide opties uitgetest en ben gestart met de optische kabel. Deze is voor de “leek” de makkelijkste manier om te installeren. Je moet dan wel een optische ingang hebben in de televisie.
Ga je voor de HDMI, welk ik ook aanbeveel, dan moet je zorgen dat deze in HDMI ARC zit voor de optimale beleving. Daarnaast moet je via instellingen op je televisie de speakers opnieuw moeten instellen. Dit vereist wat meer werk maar je hebt wel loon naar werk.
De subwoofer was makkelijk te installeren. Stekker in het stopcontact op het knopje “pairing” drukken en dan maken ze automatisch verbinding met elkaar.
De beknopte handleiding was voor mij voldoende om de soundbar te installeren. Maar voor mensen die wat minder handig zijn kan het misschien iets te beknopt zijn.
Gebruiksgemak
Bij de soundbar wordt er een kleine zwarte afstandsbediening meegeleverd. Op deze afstandsbediening staan als functies die ook op de achterzijde staan van de soundbar.
Met de afstandsbediening kan je schakelen tussen de verschillende “soundeffecten”.
Het gebruiksgemak van de soundbar is vrij eenvoudig. Zodra je de televisie aanzet start na een aantal seconden ook de soundbar direct op. Het is dan alleen een kwestie van smaak welk “soundeffect” je mooi vindt klinken.
Ook kan je de soundbar via bluetooth aansluiten om bijvoorbeeld Spotify te beluisteren. Ook deze handeling was vrij eenvoudig en wordt ook goed beschreven in de beknopte handleiding.
Geluid
Heb het geluid op verschillende manieren getest door te kijken naar sportwedstrijden, te luistern naar muziek, het kijken van een film met veel special effects en gewoon de reguliere televisie. Tot op heden ben ik zeer te spreken over het geluid. Door de soundbar in te stellen op all sound pro kan het systeem zelf bepalen welke soundeffect het beste past bij het programma.
Had hiervoor nog niet gehoord van Dolby Atmos maar heb dit nu mogen ervaren. En wat een verschil maakt dat. Dolby Atmos heeft voor mij zeker de voorkeur boven een soundbar zonder Dolby Atmos.
Je hoort nu geluiden die je normaliter niet waarneemt. In het begin was ik hierdoor in de waar en mute ik de televisie om te zoeken waar het geluid vandaan kwam. Bleek gewoon uit de soundbar. Hierdoor wordt je dus nog meer meegenomen in de film.
Het geluid is mooi vol en niet blikkerig. Dit is wel afhankelijk op welke soundeffect je hem zet. Cinema vindt ik zelf wat minder mooi klinken en er zit meer een echo op. Dit is misschien ook een kwestie van smaak. Ook de trillingen uit de subwoofer zijn minimaal en dit maakt het luister naar de soundbar een stuk prettiger.
App
Om het maximale uit je soundbar te halen is het aan te raden om de app te installeren op je telefoon. Via deze app kan je je software updaten en de soundbar beter instellen naar alle je wensen. Wat ik wel merk is zodra je de app opstart dan schakelt automatisch de soundbar over op een andere “function”. Ik moet dan de soundbar terugzetten via de app op optical/HDMI ARC.
Via de app kan je ook het geluid bedienen en het soundeffect aanpassen.
Daarnaast kan je via de app ook voor ‘nighttime’ kiezen, de geluidsintensiteit wordt dan veranderd. het gevoel is dat de bas is dan een stuk zachter gezet wordt.
Design
Eenmaal geïnstalleerd heb je een mooie compacte soundbar die niet alle aandacht opeist. De soundbar is zwart met stof bekleed is past qua uiterlijk in elk interieur. De soundbar doet de naam eclair eer aan.
Conclusie
LG DQP5 is een soundbar die zich mag gaan meten met de “grotere” merken.
Het is een mooie soundbar met een goede prijs – kwaliteitverhouding. Deze soundbar valt voor mij toch wel onder de betere soundbars qua geluid en design.
Het design is klein, mooi en strak en past daardoor eigenlijk in elk huis. De soundbar is makkelijk aan te sluiten en daarna ook makkelijk te bedienen.
Het geluid is dat uit deze soundbar komt is boven verwachting en ik zou de soundbar dan ook zeker aanbevelen.
Pluspunten
- Design
- Kwaliteit van het geluid
- Dolby Atmos
- Gebruiksgemak
Minpunten
- Niet meeleveren van HDMI kabel